BP IIUM GEMILANG


 
PortalHomeGalleryFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Musykil2!!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
~aZMirA~
Junior
Junior
avatar

Number of posts : 4
Points : 6244
Registration date : 2009-04-09
Age : 31
Location : Muar vs Melaka =)

PostSubject: Musykil2!!   Wed May 20, 2009 11:31 pm

Salam..
Sya ni still baru dlm Gemilang ni.. s0, de musykil yg perlu di selesaikan oleh sesape yg lebih Arif.
cmne yek nk attract dak2 mentee ni tuk focus pe yg kte ajr??
Boley ke kalo budget time muakha yg lebih tu kte wat bli gula2 ke, sape dpt jwb dpt gula2 @ sape y senyp ke..rsa nya budget de jek lebih nya kn..
Bkn ler pe, sya cume rs spnjg ngja mentee Gemilang, lum nmpak lg kesan2ny kt d0rg..
Maaf yek, kurng bbkat jd ckgu nih hehe
Mohon respon..
Salam Smile
Back to top Go down
dadidai
Super Senior
Super Senior
avatar

Number of posts : 30
Points : 6318
Registration date : 2009-03-14
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Musykil2!!   Thu May 21, 2009 11:45 am

mungkin ada cara lain yang perlu diselongkari oleh mentor sendiri. kalau bagi gula2 or pape pada adik2 yang dapat jwb, itu akan menimbulkan rasa kurang adil pada adik2 yang xdpt. unless kalau kita provide utk semua tapi dgn cara yg lbh berkesan. mentor kena ngaja dgn suara yg lebih konfiden, mungkin. certain mentor yang ngaja kat dpn nmpk xkonfiden sekaligus menghilangkan minat adik2 tuk turut serta dlm proses pembelajaran tersebut. byk lagi kot cara2 nya. mentor lain akan bagi pndgn jugak kot lps ni. Very Happy
Back to top Go down
http://dadidai.blogspot.com
~aZMirA~
Junior
Junior
avatar

Number of posts : 4
Points : 6244
Registration date : 2009-04-09
Age : 31
Location : Muar vs Melaka =)

PostSubject: Re: Musykil2!!   Thu May 21, 2009 12:49 pm

kdg2 tu de gak mentor lme yg agk ok mngaja nye, cume ny kn bdak2 ni snang hilang focus,
de gak yg nmpak kurg respect kt ment0r.. sian gak kt mentee2 yg mmg sungguh2 mndgr nye..
anywy, thnks abg s0pi Smile
Back to top Go down
ehsansurur
Deputy Canselor
Deputy Canselor
avatar

Number of posts : 504
Points : 6789
Registration date : 2009-03-16
Age : 33
Location : Kg. Baru

PostSubject: Re: Musykil2!!   Wed May 27, 2009 3:14 pm

Bg saya,memberi insentif mcm gula2 tu xde masalah,bnda2 tu boleh menyebabkan diorg berlumba2 nak jwb.soal adil atau tak adil sepatutnya x timbul sbb logik la,yg menang dpt hadiah yg kalah x.kalo nak jugk die kena fokus masa mentor mengajar.tp ape yg sopi ckp tu mmg betul,mentor kena ade rase confident la masa mengajar sbb kalo x mentee pon x confident.Mentor kena gak study target group yg die nak ajar kat dpn die tu.ape yg diorg suke ape yg x.
Back to top Go down
akmal
Deputy Dean
Deputy Dean
avatar

Number of posts : 273
Points : 6562
Registration date : 2009-03-18
Age : 30
Location : My room..eheheeh...

PostSubject: Re: Musykil2!!   Mon Jun 01, 2009 4:38 pm

yes i agreed too wit sopi...
in my opinion, mentor kna explore n gain more on communication skill for adek2..cr pdekatan y lbh bkesan n mudah utk control adek2 neh..n trust me, it took time to mster it..d more experience it, d more u hev confident in it...
klu mentor ada ledership skill, ne pn bleh mbantu dlm mngawal adek2..definisi leadership itu sndiri is d ability 2 influence people...so learn more on how to influence adek2...
here is just some of d aspect can be looked through by mentor.any problems, request,questions; can come n see me..or sms me at 013-6288164...khidmat consultation is 24 hours...ehehehe....
Very Happy
Back to top Go down
~aZMirA~
Junior
Junior
avatar

Number of posts : 4
Points : 6244
Registration date : 2009-04-09
Age : 31
Location : Muar vs Melaka =)

PostSubject: Re: Musykil2!!   Wed Jun 03, 2009 12:10 pm

thnks Akmal =)
hm.. kne la byk cari pngalamn dlu nk jd ment0r ni yek..
bkn pe, jd ank yg sul0ng ni bese da ngan adik2..tp, bile kna ngn ank2 org len, cara pn brlainan..
nk treat ank 0wg ni kkdg x sama cm nngn adik sniri kn...
s0, mksud nya kna la lma2 sket dlm gemilng ni..hehe
tQ2 Very Happy
Back to top Go down
tinie
Multimedia
Multimedia
avatar

Number of posts : 29
Points : 6322
Registration date : 2009-03-13
Age : 31
Location : home sweet home

PostSubject: Re: Musykil2!!   Sat Jun 06, 2009 3:14 am

btw... positive reinforcement mcm giving rewards n so on is gud to motivate 'em. reward bkn b'mkna bg something kt diorang mcm gula2. verbal praise also can be considered as reward. sbb bdk2 kne ad stimulation dl br blh respon.


tp i think mentor kne lg kreatif la. for instance suh diorg acting ke based on d subject on dat day. mn2 la topic yg seswai dgn isi kndungan modul. kt cnie sume mentee dlm klas tu blh participate.

selain tu mentor blh sediakan alat bantuan mengajar. cthnya gambar2 yg seswai dgn topic... tp make sure all these needed items are available la. jgn la smpai sushkn dri korang.

d point here is u need to be prepared. klu dh ready dlm kpla otak tu, confident tu akn dtg sndri.

GUD LUCK!!
Back to top Go down
dadidai
Super Senior
Super Senior
avatar

Number of posts : 30
Points : 6318
Registration date : 2009-03-14
Age : 32
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Musykil2!!   Sun Jun 07, 2009 3:32 pm

yes, please be prepared. sbb tu pihak module bagi material utk mengajar lebih awal so that mentor blh prepare apa2 yg patut. dapat je material, blh cari material tmbhn kat internet ke, then bawak la pape yg patut yg mungkin blh membantu proses pembelajaran tersebut. jgnlah asyik nak harapkan module je yg provide semua. mentor kena kreatif dan pandai cari alternatif. jgnlah few minutes b4 nak masuk kelas baru nak study material yg module bagi tu. walaupun kita semua ni dah masuk U, tak semestinya kita ni dah pakar sangat kan subjek2 UPSR. dont take 4 granted babeh! yeah!!!
Back to top Go down
http://dadidai.blogspot.com
akmal
Deputy Dean
Deputy Dean
avatar

Number of posts : 273
Points : 6562
Registration date : 2009-03-18
Age : 30
Location : My room..eheheeh...

PostSubject: Re: Musykil2!!   Tue Jun 09, 2009 2:37 pm

TOTALLY AGREED...
mmmg sbb tuh pihak module bg material awl2...
uhuhuhu....
Back to top Go down
celan82
Tutor
Tutor
avatar

Number of posts : 50
Points : 6333
Registration date : 2009-03-13
Age : 35
Location : Taman Melati Setapak, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Musykil2!!   Wed Jun 10, 2009 6:18 pm

Uhuhuhu.

batuk ke Akmal.

kenapa?
Back to top Go down
akmal
Deputy Dean
Deputy Dean
avatar

Number of posts : 273
Points : 6562
Registration date : 2009-03-18
Age : 30
Location : My room..eheheeh...

PostSubject: Re: Musykil2!!   Fri Jun 12, 2009 12:43 pm

uhuhuhuh...< bkn batuk...p slh satu cr tgelak...

huk huk huk....= batuk...

eheheheh....

huu..~
Back to top Go down
asn
Senior
Senior
avatar

Number of posts : 13
Points : 6253
Registration date : 2009-04-09
Age : 37
Location : Taman Melawati, Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Musykil2!!   Wed Jun 17, 2009 3:29 pm

salam,

Tahniah buat Azmira kerana bertanyakan soalan tersebut. Its good for you as well as others. please find bellow for my comments;

1) Azmira perlu mendalami dan benar2 faham dengan GEMILANG. Siapakah mentee gemilang?

- Mereka ini adalah pelajar yang tidak cemerlang dan tidak gemilang di sekolah. Pendek kata mereka adalah pelajar yang tercicir.
- tidak fokus, hilang fokus, kurang hormat, banyak main adalah masalah biasa bagi pelajar sebegini.
- Azmira perlu mempunyai kesabaran yang tinggi untuk berhadapan dengan mereka.
- Fahami mereka. Sifat, perangai & personaliti golongan mereka ini.

2) Azmira perlu bersedia dengan apa yang akan disampaikan. Tingkatkan communication skill. Ia amat perlu. Jgn terlalu lembut & jgn terlalu garang. Tetapi Azmira perlu tegas.
- Jgn sesekali menundukkan kepala sehingga boleh dipijak oleh adik2 hanya semata2 utk mengambil hati mereka!! Perkara ini banyak berlaku.

3) Memberi ganjaran seperti gula2 dibolehkan. Tetapi persoalannya... sampai bila perkara ini mampu anda lakukan? bimbang sekiranya mereka hanya akan memberi respon / menjawab jika diberi ganjaran. (ingat!! tahap intelektual mereka berbeza)

4) Tambahkan unsur2 nyayian atau mainan dalam penyampaian Azmira. Mereka lebih gemar sekiranya terdapat aktiviti seperti ini. fikirkan cara yang boleh menarik minat mereka. Elakkan penyampaian satu hala. Mereka mudah hilang fokus.

5) Azmira boleh juga membaca buku2 yg berkaitan mengenai pengajaran yg berkesan. Mentor adalah guru kepada mentee. Anggap diri kita sebagai guru, kawan dan ahli keluarga kepada mentee.

Selamat berjaya Smile
Back to top Go down
http://www.ceritakuasn.blogspot.com
ehsansurur
Deputy Canselor
Deputy Canselor
avatar

Number of posts : 504
Points : 6789
Registration date : 2009-03-16
Age : 33
Location : Kg. Baru

PostSubject: Re: Musykil2!!   Thu Aug 27, 2009 2:02 pm

satu lagi bagi aku,kalo ade je peluang utk jd ambik peluang tu.so that ur experience will increase.
Back to top Go down
akmal
Deputy Dean
Deputy Dean
avatar

Number of posts : 273
Points : 6562
Registration date : 2009-03-18
Age : 30
Location : My room..eheheeh...

PostSubject: Re: Musykil2!!   Fri Sep 04, 2009 12:40 pm

kna sntiasa peka dgn surrounding n response proactively...br sntiasa update n experience increase...
Back to top Go down
ehsansurur
Deputy Canselor
Deputy Canselor
avatar

Number of posts : 504
Points : 6789
Registration date : 2009-03-16
Age : 33
Location : Kg. Baru

PostSubject: Re: Musykil2!!   Thu Nov 12, 2009 10:55 am

dan ingat,letak akhirat depan mata,dunia bawah dagu.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Musykil2!!   

Back to top Go down
 
Musykil2!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
BP IIUM GEMILANG :: Forum :: What's New-
Jump to: